Cum să trăim bine cu fibromialgia?
top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Cum să trăim bine cu fibromialgia?

Actualizată în: 28 feb. 2019



Durerea este una dintre simptomele des întâlnite pentru aproape toată lumea cu fibromialgie. De aici, intervin oboseala și activitatea greoaie creierului. În timp ce aceste simptome pot fi greu de suportat, nu trebuie să vă opriți viața din cauza lor.

A trăi cu fibromialgia înseamnă a face ajustări, de la locul de muncă la responsabilitățile părintești, de la treburile casnice la modul în care obișnuim să ne distrăm. Luând un rol mai activ în gestionarea stării dumneavoastră, este posibil să simțiți un sentiment de control și să vă stimulați stima de sine împreună cu calitatea vieții dumneavoastră.


Faceți sport!

Fiți cât mai activ cu putință. Exercitiile regulate sunt una dintre cele mai eficiente modalități de a face față fibromialgiei. Ea ușurează atât oboseala, cât și durerea. Plimbarea și înotul sunt deosebit de bune. Scopul este de 20-30 minute, 2 sau 3 zile pe săptămână. Este în regulă să faceți aceste activități în sesiuni de 10 minute.

Exercițiile de echilibru vă vor ajuta să vă simțiți mai echilibrați. Formarea de rezistență vă poate crește puterea și capacitatea de ansamblu.

Exergaming - jocuri video care includ exerciții fizice - poate fi o opțiune bună dacă sunteți îngrijorat de nereușită. Aceste jocuri de fitness vă urmăresc mișcările corporale sau reacțiile și le combină cu realitatea virtuală. Acest stil de exercițiu vizează capacitatea dvs. de a vă deplasa cu ușurință și echilibru.

Dacă activitatea de impact scăzut este dificilă, cereți-i terapeutului un program de exerciții fizice.


Energie

Este fibromul Catch-22: ai nevoie de somn pentru a te simți mai bine, dar simptomele tale pot apărea in cale.

Practicați obiceiurile bune de somn, cum ar fi să mergeți la culcare și să vă ridicați în același timp. Exercițiile regulate vă vor ajuta să dormiți. Puteți încerca o simplă baie fierbinte în cadă pentru a vă ajuta să vă relaxați și să relaxați temporar durerea.

În timpul zilei, faceți-vă ritmul. Planificați-vă munca, treburile de uz casnic și evenimentele sociale, astfel încât să nu exagerați. Împărțiți sarcinile mari în obiective realizabile. Păstrați perioade scurte de odihnă între activități.


Eliberare de stres

Îngrijorarea, anxietatea și senzația de copleșire vă vor scadea și energia. Încercați să adoptați o abordare a vieții mai mult "fie ce-o fi" decât o "criză", setați prioritățile și amintiți-vă că este bine să spuneți "nu", astfel încât să vă puteți concentra pe ceea ce este important.

Practicile minte-corp, cum ar fi tai chi, qi gong și yoga, pot ușura multe probleme de fibromialgie, de la probleme de somn și oboseală. Pentru că includ mișcarea, ei muncesc așa cum face exercițiul fizic, cu bonusul de reducere a stresului din respirația concentrată.


Dietă

Concentrați-vă pe alimente bogate în nutrienți pentru a avea mai multă energie și pentru a evita alte probleme de sănătate. Utilizați jurnalul pentru a vedea dacă orice alimente vă face să vă simțiți mai bine.

Persoanele cu fibromialgie tind să aibă niveluri scăzute de vitamina D. Aceasta ar putea agrava durerea și alte simptome. Un test de sânge vă poate spune dacă nu vă faceți griji. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă trebuie să luați un supliment.

Evitați cofeina. În timp ce vă poate face să vă simțiți mai atent, vă poate pune deoparte și puteți face mai greu să dormiți. Consumul a 4 sau mai multe cești de băutură cu cofeină pe zi, a fost asociat cu dezvoltarea de dureri de fibromialgie.


Relații

Așează-te cu partenerul tău în mod regulat pentru a vorbi despre ce se întâmplă cu tine. Ascultați-vă unul pe celălalt și rezolvați problemele împreună. Dacă acest lucru este dificil, consilierea cu un terapeut poate ajuta la depășirea decalajului.

Aflați ce contează cu adevărat pentru persoanele cărora le pasă, cum ar fi jocurile de fotbal ale copiilor dvs. sau jocul școlar. Apoi planificați-vă activitățile și salvați-vă energia pentru a fi acolo pentru ei în acele momente.



853 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page