SFATURI PENTRU A GESTIONA EFICIENT SIMPTOMELE FIBROMIALGIEI
top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

SFATURI PENTRU A GESTIONA EFICIENT SIMPTOMELE FIBROMIALGIEI

Actualizată în: 28 feb. 2019


tuncay ozturk fibromialgie sfaturi

STRES Stresul poate declanșa simptomele fibromialgiei. Minimizarea stresului vă poate îmbunătăți calitatea vieții. Unele metode dovedite de stres sunt yoga, exercițiile fizice, somnul și meditația.


NOTAȚI

Dacă "ceața fibroasă" vă afectează concentrarea sau memoria, păstrați un stilou și o hârtie la îndemână. Faceți liste - pentru a vă ajuta să vă amintiți subiectele pe care doriți să le discutați cu soțul / soția sau cu familia. Păstrați liste de cumpărături, nume de prieteni și numere de telefon importante și adrese într-un caiețel pe care să îl purtați cu dvs.


FACEȚI SPORT REGULAT

Exercițiile fizice normale, de intensitate redusă, cum ar fi mersul pe jos sau exercițiile în apă caldă, reprezintă unul dintre cele mai bune tratamente pentru fibromialgie. Ajută la scăderea durerii și rigidității, la reducerea stresului și la creșterea sentimentului de control al fibromialgiei. Puteți chiar dormi mult mai bine.


ÎNLĂTURAȚI COFEINA

Cofeina poate provoca stres, fizic și psihic. Stimulează inima și sistemul nervos central și poate crește nervozitatea, anxietatea și insomnia. Pentru un somn mai bun pe timp de noapte, evitați cofeina seara târziu.


RELAXAȚI-VĂ ÎN FIECARE ZI

Fibromialgia poate cauza provocări unice pentru sănătate și poate complica viața. Așa că relaxați-vă în fiecare zi ca parte a tratamentului dumneavoastră. Relaxați-vă cu un hobby, puneți muzică, odihniți-vă orice vă face să vă simțiți bine. Poate aduce un echilibru mai bun în viața dumneavoastră, vă poate ajuta să vă luptați cu stresul și să vă stimulați energia pentru lucrurile pe care trebuie să le faceți.


ÎMBUNĂTĂȚIȚI-VĂ VIAȚA PROFESIONALĂ Proiectați un plan flexibil care să funcționeze pentru dvs. și șeful dvs. Întrebați despre lucrul la domiciliu cu jumătate de normă sau stabilirea orelor pentru mai devreme sau mai târziu în cursul zilei, astfel încât să puteți fi mai productiv. La birou, rearanjați spațiul de lucru pentru confort. Un set de căști, o tavă de tastatură sau alte produse pot ajuta la reducerea stresului asupra corpului.


COMUNICAȚI

Fibromialgia pune accent pe dumneavoastră și pe cei din jurul dumneavoastră. Comunicarea este esențială. Nu încercați să puneți întotdeauna o față fericită. Persoanele dragi trebuie să știe ce face ca simptomele dumneavoastră să se înrăutățească. Planificați discuțiile pentru cel mai bun moment al zilei. Încercați să vă concentrați asupra unei singure probleme și să căutați soluții. Și nu vă fie frică să cereți ajutor.


SPUNEȚI ”NU” Fibromialgia este uneori numită "boală invizibilă" - puteți arăta bine, dar vă simțiți rău. Oamenii pot uita că trebuie să vi se acorde prioritate pentru a vă menține în ritm. Atunci când cântăriți activități, favoruri sau invitații, luați în considerare dacă vă vor menține pozitivi, activi sau relaxați. Este OK să spui pur și simplu "nu".



FACEȚI DIN DORMITOR UN SANCTUAR DE SOMN Dacă nu primiți suficient repaus, setați starea de spirit în dormitorul dvs. pentru somn. Rezervați patul pentru dormit și păstrați camera întunecată, liniștită, rece și fără distrageri. Păstrați ore regulate de somn și interziceți computerul și vizionarea televiziunii târzii. În schimb, vă puteți binedispune cu muzică relaxantă sau o baie caldă.



PĂSTRAȚI UN JURNAL ZILNIC Urmărirea evenimentelor, a activităților, a simptomelor și a schimbărilor de dispoziție vă poate ajuta să vă ocupați de fibromialgie. Te poate face să fii conștient când încep simptomele și, în timp, ceea ce le poate declanșa. Apoi puteți lucra pentru a elimina declanșatoarele sau a învăța strategiile de coping pentru a diminua impactul acestora.



625 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page