Importanta miscarii pentru sanatate
top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Importanta miscarii pentru sanatate



Ar trebui sa simtim nevoia de miscare la fel cum simtim nevoia de a ne hrani sau de a respira, pentru ca viata insasi inseamna miscare. Ai nevoie de exemple care sa te-ajute sa intelegi mai bine? Iata ce spun informatiile stiintifice.

Inima noastra bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi. 10.000 de litri de sange sunt pompati de inima pentru a circula in tot corpul in 24 de ore. Plamanii nostri fac efortul a 23.000 de respiratii intr-o zi pentru a ne oxigena sangele, timp in care rinichii filtreaza 1800 de litri. Ce facem noi insine? Putem tine ritmul cu motorul nostru interior, care face tot ce e posibil pentru sanatatea noastra?

Da-mi voie sa iti dau cateva exemple din viata de zi cu zi a catorva dintre pacientii mei. S-ar putea sa iti sune familiar. Se trezesc in fiecare dimineata simtindu-se obositi, ca si cand somnul nu ar fi niciodata de-ajuns.

Mananca pe fuga, pacalindu-se ca iau micul dejun, apoi alearga spre birou. Ziua intreaga o petrec stand pe scaun, incordati in fata computerului. La sfarsitul celor 8-10 ore de munca se simt extrem de obositi, desi paradoxal corpul lor nu s-a miscat aproape deloc intreaga zi. Motivul pare perfect pentru decizia de a incheia ziua rontaind in fata televizorului si asteptand somnul, niciodata odihnitor. Sa fie aceasta raspunsul cu adevarat corect fata de oboseala de dupa orele de munca? Daca da, de ce acesti oameni se simt din nou obositi si in dimineata urmatoare?

Unde e miscarea in economia fiecarei zile pentru cei care aleg acest stil de viata? Daca nu ai parte de miscare, vei avea cu siguranta parte de dureri ale coloanei vertebrale, dureri de genunchi, de rinichi, constipatie si multe alte probleme sistemice. Si asta nu e tot. Nici gand! N-am mentionat lipsa unei vieti de calitate, sentimentul de neimplinire, de insatisfactie, lipsa dorintei de a fi sociabili…

De fapt, toti pacientii mei stiu raspunsul corect, chiar foarte bine. Aud de la fiecare dintre ei aceleasi cuvinte: “trebuie sa fac miscare”. De multe ori spun chiar: “o sa incep sa fac sport!”. Da-mi voie sa ghicesc: si tu te gandesti sa faci miscare, nu-i asa? Intrebarea e: cand? Cand ai de gand sa incepi sa faci ceea ce e bine pentru tine, pentru a-ti schimba viata in directia buna? Ce te opreste sa incepi chiar acum?

Cred ca de multe ori exageram semnificatia cuvantului “sport” in mintea noastra. Te gandesti la acel tip de sport care inseamna sa alergi, sa faci fitness, sa ridici greutati? Sau sa faci efortul de a inota zeci de lungimi de bazin intr-o singura sedinta? Sa iti complici viata cautand echipamente de antrenament speciale, incaltaminte sport adecvata si sa alergi in padure in fiecare dimineata devreme sau dupa fiecare zi de munca? Fara indoiala, toate aceste activitati sunt excelente pentru o viata sanatoasa. Visez eu insumi sa reusesc sa le fac parte din viata mea. Ce putem face totusi, obiectiv, zi de zi pentru corpul nostru? Cum ii putem oferi sansa de a se misca in mod regulat, astfel incat sa venim in intampinarea sanatatii de care avem atata nevoie?

Cu siguranta prea putini dintre voi isi permit un asemenea “lux”, antrenamente costisitoare zilnice intr-o viata cu un rim atat de alert cum e cea de astazi. Ca sa ii dam trupului nostru o sansa la sanatate, chiar trebuie sa facem un efort atat de mare? Cum sa nu renunti atunci inca din momentul in care ai doar intentia de a te apuca de miscare? Care e solutia?

Cateva sfaturi simple ce le pot schimba viata in bine pacientilor mei care nu sunt sportivi de performanta - pentru ca multi dintre ei au sportul ca meserie – suna cam asa: uita de toate exercitiile dificile pentru care simti ca nu ai forta, timp, disponibilitate. Poate ca raspunsul corect pentru tine este sa mergi pe jos intre 45 si 60 de minute pe zi. Deci nu mai ai nevoie de echipamente speciale pentru sport, de o sala performanta pentru exercitii. Poti pur si simplu sa alegi sa mergi pe jos la serviciu. Sa lasi comoditatea deoparte in favoarea sanatatii tale. Nu strica nici sa alegi o cale de mijloc: bicicleta. Mergi de obicei pe aceasta ruta cu autobuzul? De ce nu ai merge pe jos pret de o statie - doua, dupa care poti lua acelasi mijloc de transport pana la capatul rutei; cum ar fi sa faci asta de doua ori pe zi, la dus si la intors? In loc sa stai in continuare pe scaun in fata biroului in pauza de masa, de ce nu ai lua aer curat plimbandu-te jumatate de ora?! Vei descoperi ca te vei odihni mult mai eficient in miscare, desi pare paradoxal, pentru ca trupul tau are nevoie de asta. Astfel de activitati nu trebuie programate din timp in viata ta ocupata deja, poti sa le faci pur si simplu, inlocuind sedentarismul cu miscarea. Vointa este cea care iti lipseste deocamdata, dar nu uita ca nimic din ce tine de tine nu e imposibil daca vrei cu adevarat.

Acesta este raspunsul pentru nevoia corpului nostru. Este raspunsul la intrebarea: cum de generatiile parintilor nostri nu s-au lovit de durerile noastre de spate de la varsta tineretii? Continua sa fii in miscare pentru a-ti mentine sanatatea trupului, dar si a mintii, pentru a da o sansa spiritului tau sa ramana tanar cat mai mult timp cu putinta. Asculta vocea corpului tau si vino in intampinarea nevoilor lui.

"Viata e ca o continua cursa pe bicicleta" - mi-a placut aceasta comparatie citita undeva... Daca te opresti din miscare, nu te mai poti mentine in echilibru. Ai toate sansele sa cazi. Asa ca nu uita: atata timp cat esti in miscare, esti in viata.

Tuncay Ozturk, specialist fizioterapeut/osteopat Acibadem Istanbul


20 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page