top of page
 • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

CUM FACEM FATA DURERILOR DE SPATE DE ZI CU ZI


tuncay ozturk centru de recuperare fizioterapie kinetoterapie dureri de spatecentru de recuperare fizioterapie kinetoterapie dureri de spate


Aproape toată lumea trăiește dureri de spate din când în când. Chiar dacă durerea este ușoară sau severă, pe termen scurt sau lung, durerile de spate afectează foarte mult viața de zi cu zi. Cum te duci la locul de muncă? Ai grijă de copiii tăi? Cureți casa?

Nu este ușor, dar puteți fi proactiv când vine vorba de gestionarea durerilor de spate. Înainte de a lua măsuri pentru a ușura durerile de spate, este util să înțelegeți cauzele și simptomele durerii de spate scăzute.


CAUZELE DURERII

Mulți factori pot contribui la durerile de spate - de la mușchii tensionați la "nervii" tensionați. Un prejudiciu acut - ridicarea și răsucirea unei mase grele, de exemplu - poate duce la dureri de spate. Și, de-a lungul timpului, îmbătrânirea provoacă schimbări degenerative ale coloanei, începând cu 30 de ani sau mai devreme. Iată o prezentare generală rapidă a cauzelor durerilor de spate:


 • Suprasolicitarea mușchilor și a ligamentelor, provocată de un meci competițional de tenis sau de o zi ambițioasă în grădină

 • Leziuni ale discului, sau alte deteriorări ale "amortizoarelor" dintre oasele vertebrale (vertebre)

 • Disc degenerat, uzură, slăbire și colaps a discurilor care pot fi mai frecvente cu vârsta

 • Spondilolisteza degenerativă, modificări ale structurilor vertebrale, care permit unei vertebre să alunece înainte de următoarea vertebră

 • Stenoza spinării, îngustarea spațiului din jurul măduvei spinării, care pune presiune asupra rădăcinilor nervoase

 • Scolioza, o curbură anormală a spinetatului poate provoca durere pentru unii oameni

 • Simptome de dureri de spate

 • Simptomele durerilor de spate sunt foarte diferite de la o persoană la alta. Ele diferă în funcție de cauza durerii. Durerea poate fi statică sau ascuțită, poate să apară și să dispară. Și, în funcție de sursa ei, durerea se poate înrăutăți, în picioare, în șezut, îndoire sau în mișcare. Durerea se poate extinde chiar și în fese sau picior. Împreună cu această lovitură pot apărea sentimente de amorțeală, furnicături sau slăbiciune a piciorului. Se numește sciatică, aceste simptome pot fi un rezultat comun al unei hernii, care se află în partea inferioară a spatelui, unde discul se extinde spre canalul spinal.

CE PUTEȚI FACE

Ascultați-vă corpul. Dacă aveți o anumită mișcare sau un exercițiu ce vă provoacă durere, opriți-vă și acordați atenție. Discutați cu medicul sau alți profesioniști în domeniul sănătății ce mișcări sunt sigure pentru tine.


Odihniți-vă, dar nu prea mult. În cele mai multe cazuri, este mai bine să nu rămâi în pat mai mult de o zi sau două după o leziune acută. Dacă stați mai mult în pat, mușchii încep să-și piardă puterea și capacitatea de a vă sprijini spatele. Rămâneți cât mai activ posibil, continuând să ascultați semnalele corpului.


Stați în siguranță. Care sunt pozițiile pe care le aveți în cea mai mare parte a zilei? Fie ca la serviciu sau acasă, faci tot ce poți pentru a-ți proteja spatele cu o poziție bună? Ați auzit-o înainte, dar se repetă: poziția bună este critică. Stați cu spatele aliniat; imaginați-vă o linie din urechi prin șolduri.


Iată câteva alte lucruri de reținut:


 • Stați și conduceți cât mai puțin posibil dacă durerile de spate sunt acute. Evitați să stați pe canapele moi și joase.

 • Asigurați-vă că suprafața de lucru se află la o înălțime confortabilă pentru dvs.

 • Utilizați un scaun cu un suport lombar bun sau utilizați o pernă sau un prosop răsturnat pentru a vă sprijini. Poziționați scaunul la înălțimea potrivită pentru sarcina dvs.

 • Când vă ridicați dintr-o poziție așezată, ieșiți la marginea scaunului, ridicați-vă picioarele și evitați îndoirea la nivelul taliei.

 • Când vă deplasați, asigurați-vă că aveți un bun suport lombar. Poziționați scaunul astfel încât să mențineți o curbă în partea inferioară a spatelui, iar șoldurile dvs. sunt mai joase decât genunchii.

 • Când ieșiți din mașină, sprijiniți-vă spatele. Pe drumurile lungi, faceți pauze regulate pentru a vă plimba câteva minute.

 • Ridicați-vă și deplasați-vă în siguranță. Schimbați pozițiile de multe ori. Dacă aveți o slujbă de birou, de exemplu, asigurați-vă că vă ridicați, vă mișcați și întindeți în fiecare oră. Aveți nevoie de un memento pentru a vă muta? Setați o alarmă pe telefon sau pe computer. Când faceți activități cum ar fi curățarea sau aspirarea, amintiți-vă să păstrați curba în partea inferioară a spatelui cât mai mult posibil.


Indiferent dacă vă ridicați copilul sau un sac de alimente, utilizați aceste sfaturi de ridicare ca ghid.


 1. Planificați ridicarea din timp.

 2. Înainte de a ridica, apropiați încărcătura și testați greutatea acesteia. Dacă credeți că este prea grea, nu o ridicați.

 3. Ridicați-vă cu picioarele, nu cu spatele. Cum faceți asta? Îndoiți-vă genunchii, în loc de talie. Asta face ca picioarele dvs. să facă munca, nu spatele. Mușchii din picioare sunt mai mari și mai puternici decât mușchii spatelui inferior.

 4. Pe măsură ce vă ridicați, țineți-vă capul în linie cu spatele și nu răsuciți.

 5. Când plasați un copil într-un scaun de mașină, nu faceți asta din afara mașinii. Dacă copilul dvs. este suficient de bătrân, lăsați-l să urce pe scaunul auto.

 6. Evitați fumatul. Fumatul poate contribui la reducerea fluxului de sânge la nivelul coloanei vertebrale și poate provoca o îmbătrânire mai rapidă, punându-vă un risc mai mare pentru durerile de spate scăzute.

 7. Mâncați bine și mențineți o greutate sănătoasă. Menținerea unei greutăți sănătoase necesită o parte din efortul dvs. de pe partea inferioară a spatelui. De asemenea, consumul suficient de calciu și vitamina D promovează rezistența osoasă.

TRATAMENTUL DURERII DORSALE Ceea ce aveți nevoie pentru tratament depinde de cauza durerii de spate.

Fizioterapia sau chiropractica pot aduce o ușurare pentru mulți. Aceste tratamente vizate pot include:

 • Stimulare electrică cu ultrasunete

 • Un program specific de exerciții de întindere și întărire

 • Manipularea spinală

 • Exerciții

 • În anumite cazuri în care durerile de spate nu se îmbunătățesc cu tratamente neoperatorii, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune.

264 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page