Este sănătos postitul?
top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Este sănătos postitul?



Bună ziua, prieteni dragi

În ultima perioadă, am tot fost întrebat în legătură cu postul dacă este sănătos sau nu. Poate acum câțiva ani era mai greu de răspuns la această întrebare, însă acum vin chiar cu evidențe solide științifice cum că postul are un efect pozitiv asupra sănătății noastre, din multe puncte de vedere.

Postul are o lungă istorie, acesta fiind conectat cu religiile noastre. Aproape fiecare religie are inclus postul ca și ritual. Oamenii țineau post deoarece era obligatoriu în religia respectivă dar, în ultimii ani, datorită cercetărilor făcute, postul a început să fie recomandat pentru anumite probleme de sănătate și și vedem tot mai des în prescripțiile pacienților că postul le este dat să fie ținut în Statele Unite ale Americii pentru a rezolva multe probleme de sănătate. Mark Mattson de la Universitatea John Hopkins din Baltimore(SUA) sugerează postitul în câteva zile ale săptămânii ca mod de viață.

Aici avem cel mai șoc fapt al postitului și anume că cea mai importantă cercetare a fost făcută de către Yoshinori Ohsumi, descoperind mecansimul autofagiei pentru care i s-a acordat Premiul Nobel, în 2016.

Dar ce este autofagia celulară?

Autofagia este un proces prin care celula eukariotică își poate recicla o parte a conținutului ei. Practic, componentele celulare se degradează și se reciclează singure. De exemplu, aveți o mașină nouă și vă face mare plăcere să o folosiți dar după ani și ani, aceasta va deveni veche și o să fiți nevoiți să investiți mulți bani în ea pentru a o menține funcțională. După o bună perioadă de timp, nu o să mai fie o idee bună să o păstrați deoarece va ajunge o simplă rablă și o să fiți nevoiți să cumpărați alta nouă. De asemenea, autofagia are același mecanism la bază pentru celulele noastre. Corpul se regenerează pur și simplu.

Ce activează autofagia și care este conexiunea cu postul?

Postul furnizează cel mai grozav impuls pentru activarea autofagiei. Încercați să stați mai mult de 8-10 ore nemâncați și însetați, iar ca urmare, puneți sub stres mintea și corpul iar mecanismul de autofagie pornește automat. Acest proces are un efect pozitiv foarte ridicat în lupta cu boala Alzheimer, cancer și Parkinson, etc.

Mark Mattson de la Universitatea John Hopkins din Baltimore(SUA) a declarat că ”postul este o provocare a creierului, și consideră că acesta reacționează prin activarea răspunsurilor de stres adaptive care îl ajută să facă față bolii, și în același timp îmbunătățind memoria și dispoziția.”

Dar cea mai importantă sintagmă a lui fiind următoarea: ”Este foarte multă știință în spatele acestui post și știința este în continuă dezvoltare”. Deci, religiile sunt cu mult înaintea științei, cam cu zeci de mii de ani, prin înființarea acestei reguli de a posti pentru beneficiile sănătății noastre iar pe urmă, abia după zeci de mii de ani, știința a început să descopere în urma multor cercetări, doar o parte din avantajele acesteia.

Acum, după ce analizăm, în special, civilizațiile Western, boli foarte serioase, precum cancerul, sunt în continuă creștere în populația noastră și ca o paralelă, dăm mult înainte datorită anumitor ritualuri ale religiei.

Cred că este cazul să reinterpretăm multe reguli ale religiei din diferite aspecte, si în primul rând, să începem cu postitul, așa cum am povestit în acest articol.

Așadar, ca un răspuns al întrebării dumneavoastră, da, postitul este sănătos pentru corpul omenesc după evidențele științifice, ajută la menținerea sănătății corpului și ne previne de la boli grave dar și în lupta cu ele.

Însă în cazul în care suferiți de o problemă de sănătate, trebuie să întrebați opinia doctorului în legătură cu postul negru.

Vă doresc zile cât mai sănătoase!

34 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page