Care este intervalul potrivit de expunere la soare în țara noastră?
top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Care este intervalul potrivit de expunere la soare în țara noastră?



Bun găsit, dragi prieteni, Vreau să fac un rezumat al articolelelor mele anterioare cu privire la producerea vitaminei D de la soare. Există o dezinformare cu privire la acest subiect în mass-media. Mulți oameni cred că este dăunător să te expui la soare la amiază, însă ultimele cercetări au demonstrat contrariul și anume că este dăunător să te expui la soare în afara după-amiezii.

Acest lucru se explică în felul următor: razele UVB ale soarelui care sunt responsabile pentru producerea vitaminei D în corp se apropie de suprafața Pământului numai la amiază cand soarele se află la mai puțin de 50° față de Pământ, și opus, atunci când stați la soare în alt moment al zilei decât la prânz, veți obține numai raze UVA care distrug vitamina D din piele. Am explicat acest lucru și în articolele precedente.

Pare un lucru ciudat și periculos să ne expunem la soare atunci când acesta este atât de puternic pentru că ne imaginăm că vorbim de expunere la soare de 1-2 ore ca pe plajă. Acest lucru nu este adevărat deoarece ar trebui să ne limităm expunerea la soare inițial. Perioada de expunere la soare depinde de asemenea și de culoarea pielii. Dacă ai pielea mai închisă la culoare, razele UVB pătrund mai greu în piele. Acesta este motivul pentru persoanele de culoare se află, în general, în țările calde. Este o adaptare a pielii.

Persoanele cu o piele mai deschisă la culoare pot absorbi mult mai ușor razele UVB, astfel încât acestea ar trebui să se expună la soare o perioadă mai scurtă de timp. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care oamenii cu pielea deschisă la culoare sunt din țările nordice, o adaptare a pielii pentru a putea beneficia cât mai mult de lumina soarelui într-un interval scurt.

Așadar, care este intervalul potrivit de expunere la soare în țara noastră?

Prima expunere la soare ar trebui să fie de câteva minute în mijlocul verii. Zi de zi organismul se va adapta la soare și pielea ta va fi mai bronzată. Atunci putem crește perioada de expunere la soare. Dacă este începutul sezonului sau aveți o piele mai închisă la culoare, puteți sta la soare până la 20-30 de minute. Nu trebuie să utilizați creme de protecție solară în această perioadă pentru că ele blochează razele UVB. Trebuie însă să vă protejați față și zona din jurul ochilor unde pielea este mai subțire.

Bucurați-vă de soare!

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page