top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Durerile de spate: cauze si remediiProbabil ca in aceste randuri se vor regasi multi dintre cititori, pentru ca voi vorbi despre o problema pe cat de suparatoare, pe atat de frecvent intalnita.

Cred ca daca cineva ar face un studiu cu privire la cea mai comuna afectiune, durerile de spate ar fi o problema ce s-ar regasi undeva in capul listei. Este adevarat ca medicina a evoluat foarte mult in ultimii ani si s-au descoperit tratamente pentru boli care erau considerate fara sansa de vindecare.

De exemplu: daca aveti dureri mari la genunchi, medicul va poate ajuta cu o artroplastie chirurgicala si astfel veti avea un genunchi ca nou. Din pacate, insa, nu putem spune acelasi lucru si despre chinuitoarele dureri de spate. Aici lucrurile sunt mult mai complicate decat par la prima vedere.

Ce este durerea de spate si de ce medicina moderna nu are inca solutii perfecte pentru ea? O regasim descrisa in detaliu in tratatele de medicina, dar cu toate astea inca nu avem solutii pentru a o trata pana la vindecare.

Si ce ar trebui sa tratam, de fapt? Durerea de spate? Dar daca durerea este doar un simptom al unei alte probleme serioase de sanatate?

Pacientii care au fost tratati pentru acest tip de durere au constatat, dupa multe sedinte de terapie, ca suferinta a disparut, dar numai pentru o perioada de timp. In alte cazuri, durerea s-a acutizat chiar si in perioada in care urmau terapia. Totusi, la majoritatea pacientilor s-a observat prima situatie.

In tratatele de medicina, durerile de spate sunt prezentate ca fiind cauzate de alte afectiuni. De exemplu, dupa o problema a stomacului ne putem trezi ca ne doare spatele, la fel si dupa o constipatie majora. Chiar si fumatul poate declansa dureri de spate, iar exemplele pot continua. Asadar, durerea de spate cronicizata poate indica de fapt o alta afectiune aflata in faza cronica si care nu a fost diagnosticata inca. Cu cat boala progreseaza mai mult, cu atat si durerile vor fi mai mari.

Exista multe tipuri de dureri de spate, dar aici ma refer la cele cronice. Daca resimtiti frecvent durerea de spate, atunci probabil ca va incadrati in aceasta categorie si trebuie sa stiti ca diagnosticul corect este foarte important. Solutia pentru a scapa de aceste dureri poate fi una extrem de simpla, de exemplu sa faceti o schimbare in stilul de viata, sau poate fi vorba de o complicatie cauzata de o alta afectiune. Desi este o problema comuna in ziua de azi, ceea ce o declanseaza difera de la caz la caz.

Promit sa revin cu mai multe explicatii referitoare la durerea de spate si ce anume o poate cauza, si sper ca veti putea afla astfel un raspuns la problema care va provoaca suferinta.

Tuncay Öztürk, specialist fizioterapeut/osteopat Acibadem Istanbul


12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page