Ce Este Osteopatia
top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Ce Este Osteopatia


Mi-am propus sa scriu despre afectiunile ce pot fi tratate prin metodele osteopatice, dar inainte de asta as vrea sa explic ce inseamna, de fapt, osteopatia, stiinta care ma pasioneaza si cu ajutorul careia am obtinut rezultate remarcabile pentru sanatatea pacientilor mei. Am sa va spun o scurta poveste care a dus la descoperirea unor tehnici medicale ce sunt astazi folosite cu succes in tarile in care medicina are un nivel avansat. Important este sa stiti ca acum osteopatia va este la indemana la voi acasa.

Iata povestea lui Andrew Taylor Still, cel care a dezvoltat conceptul de osteopatie in 1870. Desi a incercat prin toate mijloacele medicinei clasice cunoscute in acea vreme sa-si vindece copiii bolnavi de meningita, Andrew a pierdut, in cele din urma, lupta cu aceasta boala. Nici unul dintre tratamentele urmate nu i-a putut salva cei 3 copii. Convins fiind ca exista ceva ce medicina clasica inca nu a descoperit si care ar putea ajuta la salvarea altor vieti, Andrew Taylor Still a inceput sa studieze corpul uman. Astfel, a descoperit ca toate sistemele din corpul uman sunt interconectate, iar o problema medicala poate declansa o alta sau poate fi cauzata, la randul ei, de o alta afectiune nedepistata inca.


Numai atunci cand toate sistemele functioneaza corect putem spune ca suntem sanatosi.

Organismul nostru are puterea aceasta magica de a se vindeca singur, si multe dintre tratamentele de astazi se folosesc tocmai de aceasta capacitate. Ceea ce face osteopatia este sa trateze exact acele sisteme care au probleme si sa permita corpului sa actioneze spre propria-i vindecare. Alimentatia gresita, neintelegerile din familie sau la locul de munca, lipsa exercitiilor sau tulburarile de natura psihologica ne afecteaza in mod negativ, iar in timp sanatatea noastra incepe sa fie amenintata de diferite boli.

Care este, de fapt, diferenta intre medicina clasica si cea osteopatica?

Medicina clasica trateaza de obicei simptomele, in timp ce osteopatia trateaza cauza acestora. Simptomele nu sunt neaparat o problema, ci mai degraba un semn ca ceva nu este bine. Este modul in care organismul ne atentioneaza ca avem o problema de sanatate, folosindu-se de semnale dureroase in diferite zone ale corpului. De exemplu, nervii stomacului trec prin partea anterioara a capului si coboara mai departe dorsal. Daca apare o anumita presiune la aceste nivele, ea se poate manifesta sub forma unui disconfort sau a unei indigestii resimtite la nivelul stomacului.

Pacientul nu vine niciodata la doctor din cauza problemelor de spate sau de gat, ci din cauza celor ce tin de stomac. Medicina clasica trateaza in acest caz doar problema stomacala, ceea ce va ajuta doar pentru o scurta perioada de timp. Asa se explica de ce multi dintre noi sufera de afectiuni cronice ale stomacului, dureri de spate ce nu cedeaza, etc. Practic organismul ne tot da semnale ca avem o problema, iar daca nu urmam un tratament corect ajungem sa suferim intr-un final de aceste dureri cronice, de cele mai multe ori greu de suportat.

Spre deosebire de practica medicala clasica al carei scop este acela de a vindeca pacientul prin tratamente chirurgicale sau medicamente, osteopatia se ocupa de cauzele ce au declansat aceste dureri. Sursa durerii provine de obicei din alta parte a corpului, disconfortul fiind doar o consecinta a afectiunii reale. Daca actionam direct asupra cauzei acestor dureri, organismul va putea incepe sa se refaca singur.

Unul dintre principiile de baza ale osteopatiei este miscarea. Fara aceasta, circulatia sangelui este afectata, tesuturile isi pierd din functii sau devin chiar nefunctionale, iar pe termen lung se poate produce si distrugerea acestora. Fara miscare, circulatia sanguina nu mai functioneaza corect, celulele nu mai primesc resursele de care au nevoie si astfel apare intai o stare de slabiciune, iar mai tarziu terenul favorabil pentru o imbolnavire mult mai usoara. Boala loveste atunci cand corpul nostru este slabit pentru ca, desi suntem mereu expusi la virusi si bacterii, acestea nu actioneaza impotriva noastra decat atunci cand avem o rezistenta foarte scazuta.

Osteopatia nu trebuie privita ca pe o medicina alternativa, ci ca pe un alt mod de a vedea si trata cauzele medicale ale multor dintre problemele pe care le avem. Osteopatia nu urmareste sa indeparteze durerea prin medicamente si injectii, ci sa intervina la nivel fiziologic pentru a oferi organismului sansa sa se vindece singur.

Cred ca organismul nostru este o creatie perfecta si ca orice problema de sanatate avem, trebuie sa aiba la baza o cauza anume. Daca ne imbolnavim trebuie sa aflam neaparat si cauza pentru a o putea trata corect.

Tuncay Öztürk, specialist fizioterapeut/osteopat Bucuresti

Articol realizat pentru www.scoalamamelor.ro

*Daca aveti nevoie de sprijinul meu in calitate de osteopat/kinetoterapeut sau pentru a intermedia tratamentul Dumneavoastra in spitale din tara mea, Turcia, va rog apasati Contacteaza-ma.

148 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page